Stary Wyjadacz Stary Wyjadacz
441
BLOG

Jajecznica ze szczypiorkiem

Stary Wyjadacz Stary Wyjadacz Rozmaitości Obserwuj notkę 11

Cześć !

W nasze menu powoli wkracza wiosna. Wprawdzie dzisiaj jeszcze trudno jest o porcję świeżych warzyw, to szczypiorek już jest w ogródkach w bardzo bogatej ilości.

Proponuję bardzo proste danie składające się z jajek i szczypiorku, Pęczek szczypiorku należy pokroić na krótkie odcinki, odłożyć do chwili połączenia z jajecznicą.

Patelnia może być wyższa, można korzystać z przykrywki, ale można i bez niej obyć się. Wlewamy na patelnię niewielką ilość wody i zagotowujemy. Wtedy sprawnie wbijamy właściwą ilośc jajek (góra dwa jajka na osobę) i delikatnie solimy do smaku,

Jajecznicę trzeba systematycznie mieszać i to bardzo szybko, aby białko nie przywarło do patelni. W razie potrzeby można dodać niewielką ilość wody. Gdy jajecznica odparuje, dodajemy przygotowwany szczypiorek i mieszamy całość dokładnie. Z chwilą właściwego ścięcia jajka można patelnię zdjąć z ognia w celu odparowania nadmiaru wody.

Jajecznica ze szczypiorkiem

Fotografia ilustracyjna, http://www.niam.pl/rimages/crop/470/150/files/images/ARTICLE/BACKUP/ARTICLE_280_21539665262604997175558961017687.jpg

 

Jajecznicę podajemy z pieczywem, które każdy lubi. Jajecznica przygotowana bez dodatku tłuszczu jest nad wyraz delikatna i posiada cechy potrawy dietetycznej.

Życzę smacznego,

Cześć !

 

Lubię dobre jedzenie

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości