Stary Wyjadacz Stary Wyjadacz
406
BLOG

Jarmuż... i jego konsumpcja

Stary Wyjadacz Stary Wyjadacz Rozmaitości Obserwuj notkę 4

Cześć !

Dzisiaj kilka słów na temat jarmużu, takiej zwariowanej rosliny, z którą nie bardzo wiadomo, co robić.

Jarmuż... i jego konsumpcja

Foto ilustracyjne, https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTEWGn8lHpU1Y1FbFIVBaTMwIody6_sTGVBb47lsX82r1ci77Ou

 

Najbardziej znaną postacią tej rośliny jest jej obecność na talerzach w towarzystwie innych specjałów, ale rola jarmużu ogranicza sie tutaj do roli dekoracyjnej i ... mało kto konsumuje te zielone listki...

Zatanawiałem się, jak skonsumować to dobro, znane już od najdawniejszych czasów i nie doceniane we właściwy sposób. Propozycją konsumpcji jest wykorzystanie tych liści, bardzo drobno krojonych, jako dodatek do kanapki. Surowy jarmuż po umyciu kroimy ostrym nożem podobnie, jak natkę pietruszki czy koperek. Złożony w miseczce  mieszamy z niewielką ilością soli i po krótkim czasie tak powstała zieona masa jest gotowa do życia. Można dodać ją jako zieleninę na kanapkę z serem (białym lub żółtym) i dodatkiem (lub bez dodatku) wędliny.

Tak przygotowany jarmuż (drobno pokrojony) można mieszać z innymi roślinami - na przykład z kapustą pekińską. Jarmuż drobno krojony doskonale nadaje się do konsumpcji w towarzystwie pomidora krojonego w plasterki lub małe kosteczki. A jeżeli ktoś zechce ubogacić to krojonym jajkiem gotowanym na twardo, żłótym serem krojonym w drobną kosteczkę, z dodatkiem krojonego kiszonego ogórka czy zielonego groszku (świeży lub konserwowy) - na pewno nie zawiedzie się w przyjemnosci jedzenia.

Można do jarmużu dodać jeden lub dwa pędy zielonej mięty - także drobno krojonej i do całości dodać kilka łyżek śmietany...

Inną propozycją jest zmieszanie drobno krojonego jarmużu (można z innymi roślinami przyprawowymi) z niewielką ilością soli oraz sera białego, można z dodatkiem śmietany i pliwy - taki serek "jarmużowy" świetnie komponuje się jako smarowanie kromki chleba czy bułki...

Jarmuż nadaje się także jako dodatek do dań gotowanych - do zupy czy też pieczenia z mięsem, nawet jako dodatek do zapiekania mięsa mielonego...

Zapewniam, że są to tylko wybrane sposoby...

 

Cześć !

 

 

Lubię dobre jedzenie

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości