Stary Wyjadacz Stary Wyjadacz
1563
BLOG

Tym, co padli w boju z grypą !

Stary Wyjadacz Stary Wyjadacz Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 34

Cześć !

O tym, że jeść się chce, nie muszę chyba nikomu przypominać. Problem dotyka nas wtedy, kiedy padamy ofiarą grypy... Szczególnie wtedy, kiedy to żona albo mama zostanie zmożona chorobą... i jak tu zrobić obiad ? Dzisiaj chciałbym polecić bardzo prosty obiad, który wykonać może nawet małe dziecko odpowiednio ku temu przygotowane. A ten ratujący życie posiłek jest wybawieniem dla rodziny powalonej taką przypadłością, jak grypa...

Składniki:

Na wykonanie posiłku potrzeba garnek o pojemności 3-5 l, który wypełnimy krojonym burakiem i dopełnimy wodą...

image

Trzeba wybrać odpowiednią ilość buraków, powiedzmy - 2-3 szt. na osobę, foto ilustracyjne, https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSovl2d4fkfAccCgiHWTQzrdQP0vYElw7cKoRQVp0j0gxwRbwgNkQ

Przygotowanie:

Na posiłek trzeba przygotować 3 do 5 buraków ćwikłowych. Warto je umyć starannie przed obieraniem. Wtedy, po odjęciu skórki zewnętrznej, czysty burak można pokroić na drobne części i złożyć w garnku. Duże buraki warto jest pokroić na mniejsze cząstki, aby skrócić czas gotowania.

Garnek wypełniamy do 2/3 objętości kawałkami z buraka, po czym nalewamy wodę do pełna. Gdy burak zacznie gotować się, dodajemy do wody dwie łyżki stołowe octu i to w zupełności wystarcza do przygotowania zupy. Aby poprawić smak, dodajemy jeszcze około jednej lub dwóch łyżek soli. Raczej mniej, niż więcej i całość gotujemy tak długo, aż buraki będą miękkie.

Po zmięknięciu buraków usuwamy je z garnka. Będą służyć do ubogacenia posiłku. Pozostały wywar warto est spróbować i wtedy można dodać do niego niedużą ilość soli. W zasadzie wystarcza to do poprawienia smaku. Dolewamy też przegotowaną wodę, aby zwiększyć ilość wywaru. Jest to wywar gęsty, więc można spokojnie podwoić jego objętość i zagotowujemy.

image

Tak przygotowany barszcz można podawać na wiele sposobów..., foto ilustracyjne, http://plcdn.ar-cdn.com/recipes/xlarge/8323b51a-8303-4723-9273-077f01a0c84a.jpg

W międzyczasie część wyjętych kawałków buraka kroimy w drobne plasterki i dodajemy do talerzy. Zalewamy gorącym wywarem. Tak otrzymany barszcz nie wymaga żadnego innego dodatku, Jest smaczny i pożywny. Doskonale nadaje się na gorący posiłek dla rodziny powalonej grypą, gdzie nikt nie ma siły podjąć się ugotowania czegoś do jedzenia...

Pozostałe buraki można zmielić na tarce bardzo drobno i po podgrzaniu, może z dodatkiem łyżki oleju, mogą służyć jako  dodatek do ziemniaków ugotowanych na wodzie i przyozdobionych cebulką podsmażoną na oleju...

image

Obrane ze skóry buraki dzielimy na mniejsze kawałki, po czym gotujemy do miękkości, foto ilustracyjne, https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSy6oInLpVIXbju58CepkdCCBex-btjW_pDZT6Io5g5oiBb9z7J

Taki posiłek, mimo bardzo skromnego składu (tylko burak ćwikłowy, dwie-trzy łyżki octu, do dwóch łyżeczek soli kuchennej, woda) i prostoty w przygotowaniu, jest bardzo pożywny i smaczny.

Jeżeli ktoś ma więcej siły lub pomysłów, może z tak przygotowanego barszczu stworzyć naprawdę wielkie przedsięwzięcia smakowe...

image

Takie kawałki buraka po ugotowaniu mogą służyć za podstawę kolejnych dań, foto ilustracyjne, http://i.zdrowie.wp.pl/gfx/wpfitnes/pl/defaultgalerie/36/982/1/768766372.jpg


Cześć !




Lubię dobre jedzenie

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości